Välj rätt skor för vandringen

En hel del förberedelser måste göras för en lyckad vandring. När det kommer till utrustningen är nog skorna det absolut viktigaste valet. Med fel skor riskerar man att behöva avbryta vandringen tidigt, för att inte tala om de potentiella skador man utsätter sig själv för.Rätt skor kan variera något från person till person då det dels är en fråga om preferens. Men i vilken sorts terräng man vandrar och med vilken packning kan också vara en faktor.Ju mer utmanande terrängen är desto mer troligt kommer det nog vara att vandringskängor är ett bra val. Desamma gäller även ju tyngre packningen är. Med lätt packning och/eller i enklare terräng kan man istället välja ett par lättare vandringsskor. Vet man att man kommer att möta på en del våtmark kan det faktiskt vara värt att titta på ett par gummistövlar. Så länge det är en mer rejäl modell kan det faktiskt vara ett bättre val än många först skulle tro.Oavsett vilken typ av sko man väljer är passformen av högsta vikt. En dåligt sittande sko kommer alltid att öka risken för problem av olika slag. De följande punkter bör uppmärksammas när man väljer skor:

  • Se till att hälen sitter stadigt. Glappar de trots att det är ”rätt” storlek kan det vara bra att testa en annan modell.
  • Utrymmet framför tårna bör vara 1,0-1,5 cm i ett par kängor och 0,5-1,0 cm i ett par skor.
  • Prova alltid skorna med två par sockar då det minskar risken för skavsår.
  • Fötterna sväller en del under dagen. Prova därför skorna i slutet av dagen.

Skorna är något man alltid ska införskaffa en god tid innan för att kunna gå in dem ordentligt innan man ger sig ut och vandrar i dem. För att skynda på denna process något är att blöta ned skorna och sedan gå med dom. Detta fungerar åtminstone med läderskor då materialet bättre formar sig efter foten på detta sätt.